יש לי הפרעה קשה – כשאני רואה כרובית יפה וצחורה בסופר אני לא מסוגלת להחזיק וחייבת לקחת אותה איתי. לרוב תוך כדי לחישות בסגנון: "בואי אלי יפה שלי", למול מבטי תיעוב של סבתות קשות יום (כי מי הולך לסופר ב14:00 חוץ ממני? סבתות קשות יום, אלא מה). המתכון הגאוני הזה הוא דרך מושלמת לנצל את הכרוביות המדוגמות שנמצאות עכשיו בשפע על המדפים – הוא מזכיר בטעמו עוף ברוטב חמוץ מתוק למרות שהוא לא מכיל שביב של עוף, ולכן גם העלות שלו נחתכת. "אז איפה החלבון כאן, מאיה?!" אתם רוטנים ושואלים, ובצדק. והנה – יש כאן חלבון: טופו! לא, לא, אל תברחו לי! גם אם אתם לא אוהבים טופו, אני חותמת לכם שתעופו על המנה הזו. כי אם חותכים אותו לקוביות ונותנים לו זץ בתנור חם, יחד עם הכרובית, הוא מקבל קרום פריך היסטרי, וכשהוא נעטף ברוטב התפוזי העוקצני, נוצר מעדן של ממש. השוס האמיתי כאן הוא שאפשר להשתמש גם בגזע הלבן של הכרובית ואפילו בעלים הירוקים שלה – הכל מתחבר ביחד למוקפץ טעים, פריך, ואפילו די בריא.
שונאי הטופו בכל אשר הם – אנא ממכם – תנו לי צ'אנס פעם אחת ותכינו את יצירת המופת הזו. לא תצטערו. אפילו דני, שמתעב כרובית ומתעב טופו, זלל בהנאה. אבל אם הוא לא בא לכם טוב – וותרו עליו. טעים גם בלעדיו.
המתכון פורסם במקור במדור שלי בזמנים מודרניים. הכמות: 4 מנות.
- 1 כרובית בינונית
- 150 גר' טופו (חצי חבילה)
- 3 גבעולי בצל ירוק
- 2 שיני שום פרוסות דק
- 2 ס"מ ג'ינג'ר פרוס דק דק
- חצי כפית פתיתי צ'ילי חריף (לא חובה)
- לרוטב:
- 1 כוס מיץ תפוזים (מבערך 3-4 תפוזים)
- 2 כפות רוטב סויה
- 2 כפות חומץ
- 2 כפות סוכר
- 1 כפית גדושה קורנפלור (או קמח)
ההכנה
רשימת מכולת לא קצרה – אבל זה שווה את זה!
שימו לב שאתם קונים תפוזים מיוחדים למיץ – הם זולים יותר, קטנים יותר, הקליפה שלהם דקיקה ורכה, והם נסחטים למיץ כמו בובה.
לגבי הכרוביות – הכי טוב, מן הסתם, לאתר כזו שהיא כמה שיותר לבנבנה וצחורה, עם כמה שפחות כתמים כהים. ושהעלים יהיו ירוקים ונמרצים ולא שמוטים ועייפים. אה, ושתהיה כמה שפחות נוירוטית.
את הטופו אפשר להשיג בכל סופר היום, ולא חייבים ללכת לחנות טבע.
האבינג סייד דאט, בחנויות טבע הוא הכי זול – בניצת הדובדבן הוא עולה 11 שקלים ובסופר רגיל כמעט 14. אם תדרימו עד שוק לוינסקי (או תצפינו), השמועות אומרות שאפשר להשיג שם חצי קילו בפחות מ-30 ש"ח. חבילה ממוצעת של טופו (300 גר') מספיקה לשתי נגלות מן המנה הזו!
את השאריות שומרים במקרר בתוך קערית עם מים, כדי שלא יתקלקל (ואז מכינים פד תאי!). כל עוד מחליפים לו את המים כל יום יומיים, הטופו יכול להחזיק שם גם שבועיים.
מתחילים עם הטיפול הראשוני של הכרובית. היא תקבל צלייה בתנור. אני יודעת שזה קצת ניג'וס – אבל החלופה הייתה לשבת על הכיריים רבע שעה ולטגן את הכרובית עד שתשחים ותהיה מוכנה וזה עוד יותר ניג'וס. שלא לדבר על כמות השמן הנאה שחסכתי לכם.
נתחיל בלפרק את הכרובית
אם השורש שלה ארוך מאוד, קוצצים את 3 הס"מ התחתונים שלו. נפטרים מהגבעולים העציים והעבים (הם לא נעימים ללעיסה). אבל את העלים הרכים והירקרקים שצמודים לכרובית עצמה, תולשים ושומרים בצד.
נשתמש בהם בתבשיל, יאי!
חותכים אותה קודם לארבעה רבעים
לוקחים כל רבע כרובית ומשכיבים אותו על צד שטוח כלשהו.
חותכים עם הסכין באלכסון את החלק העבה של הגבעול
חותכים את פרחי הכרובית המתקבלים לפיסות בגודל כ-4-5 ס"מ
צורת החיתוך לא מאוד קריטית. עם הזמן תיסגרו על טכניקה שתהיה לכם נוחה. כשאני מרגישה עצלנית במיוחד אני פורסת את הרבע כולו לפרוסות בשתי וערב. נו ביגי.
מניחים את פרחי הכרובית בצורה מרווחת על שתי תבניות גדולות מצופות בנייר אפייה.
אם תדחפו את הכל בצפיפות לתבנית אחת, הפרחים לא ישחימו וחבל על זמן הצלייה – הכרוביות תצאנה מכובסות ולבנבנות במקום שחומות ואגוזיות בטעמם.
רוב התנורים נבראו עם פונקציית טורבו בדיוק בשביל היכולת הזו לאפות שתי תבניות בבת אחת, בלי יותר מידי הבדל בהשחמה שביניהן. המאוורר הגדול בתנור מפיץ את החום באחידות לכל גובהו. להפעלת הטורבו חפשו את הכפתור שיש עליו מאוורר מוקף בעיגול (קראו עוד כאן). נצלו את התנור שלכם!
שימו לב שאם יש לכם עוד מקום בתבניות אתם יכולים גם לפרוס את השורש של הכרובית (ההוא שחתכנו באלכסון והעפנו הצידה) ולצלות אותו גם. הוא טעים באותה מידה.
אם מיליתם שתי תבניות ונשארו עוד פרחי כרובית, שומרים אותם בשקית במקרר לפעם אחרת. לפעמים הכרובית יותר גדולה ממה שחשבנו וזה קורה. בכל אופן אל תתפתו לצופף את התבניות יותר מידי!
מפזרים בערך כף אחת של שמן הזית על כל תבנית של פרחי הכרובית. מפזרים בנדיבות גם מלח ופלפל.
שולחים לאפייה בתנור על 200 מעלות למשך 20 דק' (על טורבו, כאמור!).
בינתיים פורסים חצי מקוביית הטופו לפרוסות בעובי 1 ס"מ.
מניחים אותן אחת על השנייה וחותכים בשתי וערב לקוביות בינוניות.
את החצי הנותר של קוביית הטופו שמים בקערית קטנה עם מים במקרר, ומחליפים את המים כל יום יומיים.
אחרי 20 דקות, כשהכרוביות מתחילות ולהתרכך וטיפונת להשחים, מוסיפים את קוביות הטופו.
אין צורך להוסיף שמן יחד עם הטופו – הוא הולך להשחים עצמאית.
מסובבים את התבניות ומחליפים ביניהן כך שזו שהייתה נמוכה יותר תהיה עכשיו למעלה. ממשיכים לאפות עוד כ-10 דק' או עד שהפרחים משחימים היטב, אך לא נשרפים, והטופו גם שחום.
בזמן שהפרחים בתנור קוצצים גס את גבעולי הכרובית הירוקים ששמרנו בצד.
אני הוספתי לקיצוץ גם כמה גבעולי מנגולד צבעוניים שבמקרה נשארו לי ממשהו אחר. אם בא לכם נשנוש נחמד, קחו את השורשים הלבנים שנותרו לכם מקיצוץ הפרחים, פרסו לפרוסות דקות ופזרו עליהם קצת מיץ לימון ומלח. טעים להפליא! איפה היינו? אה, בדרך להכין את הרוטב:
סוחטים בערך 3 תפוזים או עד שמתקבלת כמות של כוס אחת של מיץ.
אפשר גם להשתמש במיץ תפוזים מוכן (מכל סוג) אם אתם עצלנים במיוחד. טועמים את המיץ – ובודקים אם הוא יותר חמוץ ממתוק, או ההפך.
מוסיפים לכוס המיץ את הסויה, הסוכר, והחומץ. אם כשטעמתם המיץ היה חמצמץ במיוחד אז אפשר לשים רק כף אחת של חומץ במקום שתיים.
אם אין לכם חומץ אפשר גם לשים מיץ לימון במקום. אבל חומץ יותר נגיש כי בקבוק אחד מחזיק לנצח ואפשר לשמור אותו מתחת לכיור בדיוק בשביל מקרים כאלה (הוא נראה כמו בקבוק כזה של מיץ פטל) – אין צורך בחומץ פאנסי שמנסי יקר (למרות שגם הם עובדים) – הפושטי שכתוב עליו 5% יספיק.
מערבבים טוב טוב את כל המרכיבים יחד עם מיץ התפוזים ושומרים בצד.
קולפים וקוצצים דק 3 שיני שום.
עושים את אותו דבר עם פיסה נאה של ג'ינג'ר (2-3 ס"מ בערך. אפשר יותר!):
מקלפים עם החלק ה"חד" של כפית (עובד פלאים! נסו ותראו)
פורסים לפרוסות דקות.
מניחים אותן אחת על השנייה בקבוצות של 2-3, פורסים לרצועות, ואז עוברים שוב וחותכים לרוחב.
נפטרים מכל הפיכסוש שסביב החלק התחתון של הבצל הירוק, וגוזמים את החלק עם השערות הלבנות.
פורסים דק את הבצל הירוק. את החלק הירוק הכהה שומרים בצד להגשה ואת השאר נטגן מיד.
זהו, הכל מוכן?
שמים את הבצל הירוק במחבת גדולה יחד עם השום והג'ינג'ר. מזרזפים כף או שתיים של שמן (לא משנה איזה), ואם רוצים שיהיה קצת חריף אז מוסיפים רבע-חצי כפית של פתיתי צ'ילי חריף.
מטגנים את החומרים על אש נמוכה עד שניחוחם עולה.
נזהרים לא להשחים יותר מידי, ובטח שלא לשרוף. הלהבה הנמוכה עוזרת "לפתוח" להם את הצ'אקרות. המטרה היא לא לתת להם צבע כאן.
מוזגים למחבת בערך 2/3 מהרוטב המעורבב.
זורקים פנימה את גבעולי הכרובית הקצוצים יחד עם עלי הכרובית הירוקים. מביאים את התערובת לרתיחה.
בינתיים מערבבים לתוך שאר הרוטב שבכוס את הקורנפלור (כפית גדושה – לא כף!!!).
מערבבים היטב עד שנעלמים הגושים.
אם פישלתם ומזגתם בטעות את כל הרוטב למחבת (זה קורה לי 50% מהפעמים בערך), השתמשו בבערך שליש כוס מי ברז. לא נורא.
פרחי הכרובית וקוביות הטופו אמורים להיות כבר מוכנים (אם לא, מכבים את האש ומפסיקים את הבישול עד שיהיו מוכנים, ורק אז עוברים לשלב הבא).
מוסיפים את תערובת הקורנפלור פנימה ומערבבים במהירות עד שהרוטב מסמיך.
עוברים לאש קטנה ומוסיפים פנימה את פרחי הכרובית והטופו.
מערבבים היטב עד שהרוטב מצפה את הכל באחידות.
אם מסמיך יותר מידי, אפשר להוסיף פנימה כמה כפות מים (או מרק עוף, אם יש) או לסחוט פנימה מיץ מחצי תפוז.
מגישים חם על אורז לבן, זורים את שאר הבצל הירוק, ולא מאמינים כמה טעים.
פינת התכל'ס
תעודכן בקרוב
ואם כבר בהקשר צמחוני – המלצה לספר
רחל טלשיר הייתה קוראת למתכון הזה "עוף חמוץ מתוק שמח" – כי העוף נשאר שמח בלול שלו, בזמן שהכרובית מתבאסת לה בסאונה תפוזית יחד עם הטופו המסריח. הספר החדש והנהדר שלה: "השיטה הסודית – המתכונים" נשלח אלי מהוצאת "כתר" ולא יכולתי להוריד אותו מהיד לכמה ימים טובים.
בניגוד לספר הקודם, "השיטה הסודית", שקצת הרתיע אותי עם כמות העצות והטיעונים המפחידים שבו (לא לשתות מים?! לצרוך אותם רק מפירות וירקות? גיב מי א ברייק ליידי!!!). כאן יש בעיקר מתכונים (רובם המוחלט צמחוני ואף מעבר לכך) כיפיים, מקוריים, מגוונים, ורובם ניתנים להכנה ממוצרים פשוטים ונגישים. עצם העובדה שהוא הצליח לדבר אלי, קרניסטית מצויה, מראה איזו עבודה טובה עשתה טלשיר בליקוט המתכונים. סלט "רסק" ירוק מסקרן, קרפצ'יו דלעת, המבורגר "בקר שמח" צמחוני, מקלות בטטה מזוגגות בטחינה וסילאן, הם רק חלק קטן מההפתעות שינתרו עליכם מעמוד לעמוד. כל מי שרוצה לאכול קצת יותר בריא ימצא בספר הזה הרבה דלק והשראה. מומלץ! סקרנים יכולים למצוא טעימות בפייסבוק שלה (ואל תפספסו את הראיון איתה ב"הארץ").